[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

16η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκου Παναγιωτάκη - Renata Lavagnini: Ο Καβάφης και το Βυζάντιο (18/12/2013, 20:00, Βασιλική Αγ. Μάρκου, Ηράκλειο)



ΘΕΜΑ: 16η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκου Παναγιωτάκη - Renata Lavagnini: Ο Καβάφης και το Βυζάντιο (18/12/2013, 20:00, Βασιλική Αγ. Μάρκου, Ηράκλειο)

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: Μοτάκης Γιώργος

 

=======================================================================

Δείτε τα συνημμένα αρχεία που βρίσκονται στις παρακάτω υπερ-συνδέσεις :

 

Αρχείο-1

http://news.uoc.gr/news/2013/13-12/deltio_typou.pdf

 

Αρχείο-2

http://news.uoc.gr/news/2013/13-12/prosklisi.pdf

=======================================================================

 

 

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνδιοργανώνουν τη 16η ετήσια διάλεξη την αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη, επιφανούς επιστήμονα και δασκάλου, που προώθησε τις Βυζαντινές και ιδίως τις Κρητολογικές σπουδές στον τόπο μας.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 20:00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Ηράκλειο). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής κ. Ευριπίδης Στεφάνου.

Η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας καθηγήτρια κυρία Αγγέλα Καστρινάκη θα παρουσιάσει την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κυρία Renata Lavagnini, καθηγήτρια Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο και Γενική Γραμματέα του Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici "Bruno Lavagnini", η οποία θα μιλήσει στα ελληνικά με θέμα: «Ο Καβάφης και το Βυζάντιο».

Ο αλεξανδρινός Καβάφης, κωνσταντινουπολίτης από την οικογένεια της μητέρας του, άρχισε την ποιητική του σταδιοδρομία την εποχή της διάδοσης της νέας ιστορικής θεώρησης στην Ελλάδα, που έβλεπε το Βυζάντιο ως αναπόσπαστο προηγούμενο για τη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα άρχιζαν στην Ευρώπη να αναπτύσσονται οι βυζαντινές σπουδές ως ειδικός κλάδος της φιλολογικής επιστήμης. Το Βυζάντιο καταλαμβάνει σημαντικό μέρος στην ποίηση του Καβάφη: από αυτό ο ποιητής αντλεί πρόσωπα και περιστάσεις που τον βοηθούν να εκφράζει τη σκέψη του για την Ελλάδα, τον άνθρωπο και τη ζωή.

Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής κ. Στέφανος Κακλαμάνης.

 

Attachment: smime.p7s
Description: S/MIME cryptographic signature



ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.