Δείτε την προκήρυξη μας σε PDF μορφή από εδώ.
Καμία νομιμοποίηση της παρέμβασης των επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο
Κάτω τα χέρια από την ανεξάρτητη πανεπιστημιακή έρευνα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάδειξης των Συμβουλίων Διοίκησης στα περισσότερα πανεπιστήμια, ανάμεσα τους και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο όργανο που θέσπισε ο Νόμος Πλαίσιο της κας Διαμαντοπούλου και συν τοις άλλοις προβλέπει συμμετοχή σε αυτό μην πανεπιστημιακών που, σύμφωνα με το νόμο, έχουν οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ένα μέλος θα αποτελεί την "εκπροσώπηση" όλων των φοιτητών, το οποίο θα εκλέγεται από λίστα υποψηφίων.
Έξω οι εταιρείες από τις σχολές
Με το νέο Συμβούλιο Διοίκησης επιχειρείται η οικονομική παρέμβαση επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα προσφέρουν τα χρήματα τους για το καλό των πανεπιστημίων, διότι μοναδικός σκοπός τους είναι το κέρδος. Οικονομική παρέμβαση των εταιρειών στις σχολές σημαίνει: α) καθοδηγούμενη και κατά παραγγελία έρευνα, β) απόκρυψη αποτελεσμάτων έρευνας που έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον των εταιρειών, γ) οικονομική εκμετάλλευση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψήφιων διδακτόρων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την έρευνα και δ) πραγματοποίηση έρευνας που δε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά τους σκοπούς και τα κέρδη του κάθε επιχειρηματία.
Τίποτα δε θα διασφαλίζεται από τη στιγμή που οι χρηματοδοτήσεις θα ονομάζονται επενδύσεις και θα δίνεται περισσότερη βάση σε τομείς που θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη σε αυτόν που κάνει την επένδυση. Αυτό συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση για τα συγγράμματα, τη σίτιση, τη στέγαση και τις μεταφορές των φοιτητών τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν πρόκειται να αποδώσουν κέρδη στους ιδιώτες. Παράλληλα δε θα χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα που παράγουν μακροπρόθεσμα επιστημονικά συμπεράσματα και κοινωνική πρόοδο, δηλαδή δεν θα χρηματοδοτείται έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας, παρά μόνον έρευνα που φέρνει κέρδος στους επιχειρηματίες.
Η χρηματοδότηση από τις εταιρείες θα δώσει άλλοθι στο κράτος για υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος και οι στοχευμένες επενδύσεις των ιδιωτών θα προκαλέσει αδυναμία του Πανεπιστημίου να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες για τη λειτουργία του όπως η υλικοτεχνική υποδομή, οι μισθοί των καθηγητών, οι ανταλλαγές καθηγητών κ.α. και αυτό θα δώσει άλλοθι στο Συμβούλιο Διοίκησης να επιβάλλει δίδακτρα ή επ' αμοιβή παροχή υπηρεσιών στους φοιτητές.
Σε τι στάδιο βρισκόμαστε τώρα;
Από το Δεκέμβριο συγκλήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή στο Π.Κ. της οποίας σκοπός είναι εφαρμογή του Νόμου όσον αφορά το Συμβούλιο Διοίκησης. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν πρώην εκλεγμένοι σε όργανα του Πανεπιστημίου. Πρόεδρος της είναι ο κ. Ι. Παλλήκαρης. Τρεις Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων και μεμονωμένοι διδάσκοντες έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η συγκρότηση της Οργανωτική Επιτροπής.
Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου δόθηκαν στη Δημοσιότητα οι 21 υποψηφιότητες για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η ημερομηνία εκλογής του "εκπροσώπου" των φοιτητών. Δηλαδή μέχρι τότε πρέπει να γίνει η εκλογή του φοιτητή.
Ποια πρέπει να είναι η στάση των φοιτητών;
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ρόλος του εκπροσώπου των φοιτητών είναι διακοσμητικός, αφού θα είναι ο 1 (ένας) από τους 15 (δεκαπέντε) του Συμβουλίου. Ορίζουν εκπρόσωπο για να νομίζουμε ότι μετράει ο λόγος μας. Το μόνο που καταφέρνουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης είναι να το νομιμοποιήσουμε. Δεν θα είμαστε όμως εμείς αυτοί που θα "νομιμοποιήσουμε" την οικονομική εξάρτηση των πανεπιστημίων από τις ορέξεις του κάθε επιχειρηματία.
Η απάντηση μας θα είναι: Αποχή!
Η δύναμη των φοιτητών είναι η Γενική Συνέλευση και όχι οποιοδήποτε Συμβούλιο Διοίκησης. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση οι φοιτητές διεκδικούν και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους στην Παιδεία, την Εργασία, τη Ζωή και τη Δημοκρατία.
Το Ανεξάρτητο Σχήμα Πορεία Αριστερή καλεί τους φοιτητές, τους καθηγητές και τα υπόλοιπα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης να καταργήσουμε το Νόμο Πλαίσιο μέσω της Αποχής από τις διαδικασίες του.
Συνεχίζουμε τον Αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον με Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, Αξιοπρεπή Ζωή και Εργασία για Όλους, διεκδικώντας:
- Απόσυρση του Νόμου - Πλαίσιο.
- Επαναφορά του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
- Πτυχία με Αξία, το Πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
- Δωρεάν Σίτιση, Στέγαση, Μεταφορές και Συγγράμματα για όλους.