ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗ
Γεννήθηκε στην Ολλανδία. Σπούδασε παιδαγωγικά, Βιβλιοθηκονομία Λαογραφία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση.
Ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια μυθοπλασίας, στην τέχνη της αφήγησης για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού. Έχει οργανώσει διημερίδες για το λαϊκό παραμύθι, έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι, τη δύναμη και λειτουργία της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή. Έχει συντονίσει εργαστήρια και σεμινάρια με πρόσκληση Πανεπιστημίων (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, Τμήματος Επιστημών Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας Κρήτης), Σχολικών Συμβούλων, μορφωτικών οργανισμών, Δραματικών Σχολών και θεατρικών εργαστηρίων και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος για ζητήματα σχετικά με το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του στα πλαίσια μαθημάτων του ΠΤΔΕ Αθηνών, του Τμήματος Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης, του Τμήματος ΜΜΕ & Επικοινωνίας του Πάντειου Παν/μίου Αθηνών καθώς και του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ανακοινώσεις του σε επιστημονικά διεθνή και ελλαδικά συνέδρια συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά.
Ως αφηγητής μοιράζεται με σεβασμό από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και ακροατήρια ποικίλης σύνθεσης (βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, σχολεία, χώρους ει-δικής αγωγής, Κέντρα Υποστήριξης, φεστιβάλ αφήγησης ελλαδικά και διεθνή, φεστιβάλ βιβλίου, πολιτιστικοί σύλλογοι, Κινήσεις Εθελοντών, χώροι πολιτισμού, γηροκομεία, δήμοι, θέατρα, καφενεία, κατασκηνώσεις, φυλακές).
Πρόθεσή του είναι να συμβάλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου, να μεγαλώσει ο κύκλος και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν χώροι θερινών αφηγήσεων στο Πήλιο (Άφησσος, Κάτω Γατζέα και Κισσός).
Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων «Μύθοι και παραμύθια στου Κένταυρου τη ράχη» με τη συνεργασία του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος» και την Εταιρεία ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ.
Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού & εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 επιμελείται την παραγωγή και την παρουσίαση της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής «Πάρε τις λέξεις μου- Δώσ' μου το χέρι σου-Παραμύθια απ' τις γωνιές της γης» από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος στους 89.5 FM.
Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης) καθώς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ)