ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΑ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ, ΤΖΙΟΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (επιμ.)
ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Προτάσεις ανασυγκρότησης, θέματα και ρεύματα. Πρακτικά συνεδρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου (Ρέθυμνο 20-22 Μαΐου 2011)
ΣΥΝΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Το βιβλίο περιλαμβάνει 33 μελέτες παλαιότερων και νεότερων νεοελληνιστών, πανεπιστημιακών και κριτικών, που συγκροτούν μια εναλλακτική, πολυπρισματική και ιστορικά προσανατολισμένη θεώρηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Εστιάζει στη λογοτεχνική δημιουργία και στις σχέσεις της με την ευρωπαϊκή, στην ιστοριογραφία και στην κριτική ως διαμορφωτή λογοτεχνικών αντιλήψεων. Παράλληλα εξετάζεται το έργο που αποτέλεσε το αρχικό έναυσμα: η οκτάτομη «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Αλέξανδρου Αργυρίου, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε τον Μάιο του 2011 ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, από όπου προέκυψε ο παρών τόμος.
Το πρόσφατο λογοτεχνικό παρελθόν, ο 20ός αιώνας, ιστορείται πιο δύσκολα από το απώτερο, ακριβώς επειδή είναι πιο ζωντανό, πιο πολύμορφο. Προσφέρει όμως ένα προνομιακό πεδίο ώστε να δοκιμάσουμε καινούργιους προβληματισμούς. Το βιβλίο επιθυμεί να προκαλέσει ερεθίσματα, να αναδείξει θέματα και όχι να κλείσει κεφάλαια. Πώς γράφεται μια ιστορία της λογοτεχνίας σήμερα; «Ιστορία» δεν είναι μονάχα η εξιστόρηση του τι συνέβη, ούτε η απλή χρονολογική ταξινόμηση. Πρέπει να είναι μια αναζήτηση της αλληλουχίας (πού υπάρχει; πού όχι;), μια θεώρηση της λειτουργίας (τι δηλώνει η παρουσία, τι η απουσία;), που συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να γίνει τελική, θα είναι πάντα μερική, αλλά ίσως γι' αυτό να πετυχαίνει γόνιμες διεισδύσεις, φωτίζοντας κάθε φορά κάποιες πτυχές πιο κρυμμένες, πιο αποκαλυπτικές των επιδράσεων που ασκεί η λογοτεχνία στους αναγνώστες.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
ISBN 978-960-524-384-5 | 17 X 24 εκ. | 604 σελ. | Λιανική τιμή: 28,00
ANASTASOPOULOS ANTONIS (ed.)
POLITICAL INITIATIVES "FROM THE BOTTOM UP" IN THE OTTOMAN EMPIRE
Halcyon Days in Crete VII. A Symposium Held in Rethymno, 9-11 January 2009
Were there political initiatives "from the bottom up" in an empire where the sultan ruled over his "flock" (reaya) rather than governing citizens with formal civil and political rights in the modern sense of these terms? Taking as its point of departure the title of the ground-breaking article of 1986 by Suraiya Faroqhi, the aim of the 7th Halcyon Days in Crete Symposium, held in 2009, was to explore the nature and forms of political participation in the Ottoman Empire with an emphasis on a "bottom-up" direction. The result of this project is the 19 papers in this volume, which deal with the matter from various angles and perspectives, thus encouraging the reader to reflect on the meaning and uses of three key concepts: "political", "initiative", and "bottom up", all in the context of the Ottoman Empire, its institutions and society.
Υπήρχαν πολιτικές πρωτοβουλίες «από τα κάτω» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή ένα κράτος στο οποίο -τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία χρόνια του μακραίωνου βίου του- ο ηγεμόνας, ο σουλτάνος, είχε απόλυτη εξουσία επί του «ποιμνίου» του (ρεαγιά, ραγιάδες) και στο οποίο δεν υπήρχαν πολίτες με κατοχυρωμένα πολιτικά δικαιώματα με τη σύγχρονη έννοια του όρου; Με αφετηρία τον τίτλο ενός πρωτοποριακού άρθρου της Σουράγια Φαρόκι, δημοσιευμένου το 1986, το 7ο Διεθνές Συμπόσιο «Αλκυονίδες Ημέρες στην Κρήτη», που διεξήχθη το 2009, απέβλεπε στην επιστημονική διερεύνηση της φύσης και των μορφών πολιτικής συμμετοχής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με κατεύθυνση «από τα κάτω προς τα πάνω». Προϊόν του συμποσίου αποτελούν οι 19 μελέτες του παρόντος τόμου, οι οποίες πραγματεύονται το θέμα από διάφορες σκοπιές, δίνοντας στον αναγνώστη το ερέθισμα να προβληματιστεί γύρω από την έννοια και τη χρήση τριών όρων-κλειδιών, «πολιτικός», «πρωτοβουλία» και «από τα κάτω», στο πλαίσιο του οθωμανικού κράτους, των θεσμών και της κοινωνίας του.
ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 978-960-524-352-4 | 17 X 24 εκ. | 468 σελ. | Λιανική τιμή: 30,00