[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

άρθρο του Ζ. Τριγάζη



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» την Πέμπτη, 15/1/2015

_______________

 

 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ κ. Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ

 

του  ΖΑΧΑΡΙΑ ΤΡΙΓΑΖΗ *

 

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο ορίστηκε ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του μορφώματος της «ΝΕΡΙΤ» για να υλοποιήσει την πολιτική του ΜΑΥΡΟΥ στην ενημέρωση. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών για να επιβάλει το καθεστώς του «νόμου και της τάξης» ακολουθώντας τις πιο ακραίες πρακτικές αυταρχισμού και ετσιθελισμού απέναντι στη σπουδάζουσα νεολαία και τα αγωνιζόμενα ανυπότακτα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, τη δουλειά τους, το δημοκρατικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 

Τώρα επιλέχτηκε από τον Α. Σαμαρά ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. για να υπηρετήσει τις μνημονιακές πολιτικές λεηλασίας των εισοδημάτων, των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015 ανέλαβε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήλθε ως σερίφης φέροντας μαζί του και μερικές διμοιρίες καουμπόηδων (ΥΜΕΤ,ΜΑΤ) για να «επιβληθεί» στις/στους ατίθασες/ατίθασους  νέες/νέους,  φοιτήτριες/φοιτητές και σε όσους δεν το βάζουν κάτω, που αγωνίζονται και αντιστέκονται, διεκδικούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που σωρεύουν στην καθημερινότητά τους οι αντικοινωνικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

 

Όταν κινητοποιούνται φοιτητές και άλλα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας διεκδικώντας το αυτονόητο, τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρέπειας για να σπουδάσουν, να διδάξουν και να εργαστούν ο κ. Φορτσάκης κλείνει τα πανεπιστημιακά κτίρια και τα θέτει υπό την εποπτεία και την επιτήρηση των δυνάμεων καταστολής.   Κλειδώνει τους εργαζόμενους στο εσωτερικό των κτιρίων, όπως ακριβώς κάνουν  οι πολυεθνικές στο Μπαγκλαντές.   Απειλεί, με  εξουσιαστική φασίζουσα συμπεριφορά, όσους έχουν το θάρρος να διατυπώνουν τη γνώμη τους.   Πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, του ανώτερου συλλογικού οργάνου διοίκησης του Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία και το «άγρυπνο βλέμμα»  των ΜΑΤ, ταπεινώνοντας το ίδιο το όργανο και τα μέλη του, που στην πλειονότητά τους είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Ομιλεί ενάντια στα κόμματα «που δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο» και στη συνέχεια αποδείχνεται και αποκαλύπτεται ως ο εγκάθετος κομματάρχης της ακροδεξιάς παρέας του Πρωθυπουργού, γι αυτό και δίνει το δικαίωμα σε όλες/όλους να αναφωνήσουν «ουαί δε υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί».

 

Όσες/όσοι σπουδάζουν, διδάσκουν και εργάζονται στο Πανεπιστήμιο είναι αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Απουσιάζουν ακόμη και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για σπουδές, διδασκαλία, έρευνα και υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Η εικόνα που εμφανίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι τραγική:

  • Πανεπιστημιακοί χώροι σκουπιδότοποι γιατί δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας
  • Αίθουσες διδασκαλίας, χώροι εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας παγωμένοι, χωρίς θέρμανση.
  • Φοιτητική μέριμνα και υποστήριξη των φοιτητών στις σπουδές τους ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
  • Ανυπαρξία υπηρεσιών συντήρησης, επιμελητείας, φύλαξης.
  • Το Πανεπιστήμιο σε αδυναμία λειτουργίας και στα πρόθυρα κατάρρευσης, πειραματόζωο στις πολιτικές διαθεσιμότητας-κινητικότητας-απολύσεων.

 

Για όλα τα παραπάνω το τετράμηνο της θητείας του ο κ. Θ. Φορτσάκης ως πρύτανης του Πανεπιστημίου δεν του καιγότανε ΚΑΡΦΙ. Καιγόταν όμως να αντιπαρατεθεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα που διεκδικούσε τα αυτονόητα και αντιστεκόταν στις μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Υπηρέτησε με συνέπεια την ακροδεξιά ατζέντα του κυβέρνησης Σαμαρά και την στρατηγική της έντασης. Επάξια ανταποκρίθηκε στο ρόλο του ως εγκάθετος της κυβέρνησης Σαμαρά. Πέρασε τις εξετάσεις και πήρε προαγωγή.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι εργαζόμενοι κουβαλάνε μεγάλη ιστορία αγώνων για την δημοκρατία και την πρόοδο, για το δικαίωμα στη μόρφωση. Το Πανεπιστήμιο, ως δημόσιος χώρος καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, της αναζήτησης του καινούργιου και αμφισβήτησης του παλιού, του ξεπερασμένου, του αναχρονιστικού, αναδείχτηκε, στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της χώρας, ως χώρος ελευθερίας και πολιτικού στοχασμού με μεγάλη συμβολή στα προωθητικά σκιρτήματα προόδου. Έχει ως ιστορικό παρελθόν τον αγώνα του 114 και του 15% για την Παιδεία, την εξέγερση της Νομικής Σχολής, του Πολυτεχνείου και τη μάχη για την διατήρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

 

Ο κ. Θ. Φορτσάκης κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τις παραδόσεις και τις δημοκρατικές κατακτήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, γι αυτό δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει. Είναι αρνητικό παράδειγμα και δίνει τροφή για την συκοφάντηση και απαξίωση της πανεπιστημιακής διανόησης από τα πολυποίκιλα κέντρα εξουσίας του συστήματος.

Ο κ. Φορτσάκης εκπροσωπεί το παλιό, το φθαρμένο, το αναχρονιστικό, το χθες που καταρρέει και φεύγει για να υπάρξει χώρος να αναπνεύσουν η αναζήτηση, η δημιουργία, η ελπίδα και η δημοκρατία.

 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι νέες και οι νέοι, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία μαζί με όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας να κάνουν τις επιλογές τους:

-         στον τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών κοινωνικής καταστροφής και αποδόμησης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

-         στις καινοτόμες ριζοσπαστικές και ελπιδοφόρες προοδευτικές προοπτικές για το μέλλον.

Γι αυτό και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015

 ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΝΤΕΥΣΗ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

* Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Διοικητικός Υπάλληλος σε διαθεσιμότητα.




Αυτό το e-mail ελέγχθηκε για ιούς από το πρόγραμμα Avast antivirus.
www.avast.com


Attachment: Το θέατρο σκιών του κ. Θ.Φορτσάκη.doc
Description: MS-Word document



ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.