[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ | Π.Ε.ΚTitle: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ | Π.Ε.Κ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ | Π.Ε.Κ

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

 

 

Αναγνώσεις 


 

 

 

Πριν φύγουν για διακοπές ρωτήσαμε τους ανθρώπους μας ποια βιβλία θα πάρουν μαζί τους. Τα συγκεντρώσαμε και σας τα προτείνουμε. Ανάμεσα σε αυτά θα βρείτε παλαιότερες και πρόσφατες κυκλοφορίες, με θέματα από την επιστήμη ως φαντασία και ως περιπέτεια, αλλά και σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. 

Η περιπέτεια του μέλλοντος
Νίκος Πράντζος
Μτφρ. Μαρία Πουρνάρα

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ασανσέρ μέχρι το διάστημα ή έστω ένα stairway to heaven; Μπορούμε να κάνουμε τον Άρη αντίγραφο της Γης και τον Δία μικρογραφία του Ήλιου; Άραγε, για να αποικίσουμε τον Γαλαξία θα χρειαστούν υπερδιαστημόπλοια που κινούνται με αντιύλη; Κι οι εξωγήινοι; Τελικά, θα μπορούσαμε στη διάρκεια της ζωής μας να σεργιανίσουμε σ' όλο το Σύμπαν; Ο Νίκος Πράντζος διερευνά με τρόπο απόλυτα ορθολογικό, και ταυτοχρόνως συναρπαστικό, το μέλλον του ανθρώπου και τις εφαρμογές της αστρονομίας στην προσπάθειά του να κατακτήσει το διάστημα.

Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών
Γιάννης Μανέτας

Πώς κάνει σεξ και πώς αμύνεται ένα φυτό; Γιατί δεν κινείται; Γιατί τα φυτά δεν γνώρισαν μαζικές εξαφανίσεις στο παρελθόν, όπως τα ζώα, και γιατί ορισμένα μάλλον είναι αθάνατα; Ξέρουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους κι ότι φτιάχνουν κλώνους σε καθημερινή βάση – είναι λοιπόν κοινωνικά και ιδιαιτέρως ευφυή; Ο Γιάννης Μανέτας έγραψε ένα βιβλίο που παρασύρει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο συναρπαστικό αλλά και ολότελα διαφορετικό από τον δικό μας, ένα βιβλίο σαν τη λαγότρυπα της χώρας των θαυμάτων.

Τα βήματα του μεθυσμένου
Leonard Mlodinow
Μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης

Η τύχη και οι πιθανότητες είναι τα βασικά θέματα του βιβλίου. Από το ενδεχόμενο να νικήσει μια ομάδα μέχρι την απόδοση των μετοχών στο χρηματιστήριο και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων μέχρι την εφαρμογή της στατιστικής στην Ιατρική, ο Mlodinow μας εξηγεί βήμα βήμα πώς η τυχαιότητα κυβερνά την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουμε γι’ αυτήν.

Φαντάσματα στον Εγκέφαλο
V.S. Ramachandran & Sandra Blakeslee
Μτφρ. Θ. Ντινόπουλος & Μ. Λάτσαρη

Πώς γίνεται ένας λογικός και ευφυής άνθρωπος να πιστεύει ότι το χέρι του ανήκει σε κάποιον άλλον; Αρκεί ένας καθρέφτης για να θεραπευτεί μια τέτοια διαταραχή; Πώς εξηγείται η αδιαφορία κάποιων ασθενών για την αριστερή πλευρά του οπτικού τους πεδίου; Ο V.S. Ramachandran περιγράφει τα πιο παράξενα νευρολογικά περιστατικά και δίνει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση: Γιατί γελάμε; Γιατί παθαίνουμε κατάθλιψη; Πώς παίρνουμε αποφάσεις; Πώς ονειρευόμαστε; Γιατί πιστεύουμε στον Θεό; Τα ερωτήματα αυτά είναι απλώς η αφορμή για ένα ταξίδι στην ανθρώπινη συνείδηση.

Τα Όνειρα
Στέφαν Κλάιν
Μτφρ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Τι ρόλο παίζουν οι αιαθήσεις μας στη δημιουργία των ονείρων; Έχουμε συνείδηση όταν ονειρευόμαστε; Άραγε οι άνθρωποι πριν από την εποχή του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έβλεπαν όνειρα με τον ίδιο τρόπο που τα βλέπουμε σήμερα; Πώς εξηγείται ότι οι εκ γενετής τυφλοί βλέπουν κι αυτοί όνειρα; Ο Στέφαν Κλάιν μας προτείνει έναν νέο τρόπο αντίληψης των ονείρων και του ύπνου γενικότερα. Αντλώντας πληροφορίες από τα πεδία των νευροεπιστημών και των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης του εγκεφάλου, σκιαγραφεί τους τρόπους λειτουργίας της ανθρώπινης συνείδησης, τις δυνατότητες του νου, ενώ επανεξετάζει περίφημα όνειρα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.

Παλαιά Κείμενα – Νέες Αναγνώσεις

Η σειρά περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας τα οποία συνοδεύονται από σύντομες διαφωτιστικές μελέτες πάνω σε αυτά. Η Ζωή Μου του Μήτσου Μυράτ, το ατμοσφαιρικό Φθινόπωρο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, η σκοτεινή και υποβλητική Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, η τρυφερή Πρώτη Αγάπη του Ιωάννη Κονδυλάκη, είναι τα πρώτα έργα που παρουσιάζονται στη σειρά που διευθύνει η Αγγέλα Καστρινάκη.

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα
Michael Shermer
Μτφρ. Μιχάλης Παναγιωτάκης

Όταν το 1997 ο Michael Shermer έγραφε το βιβλίο Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα, είχε σκοπό να αποδείξει ότι χρησιμοποιώντας την απλή λογική και την επιστημονική σκέψη μπορούμε να καταρρίψουμε κάθε πλάνη στον χώρο της επιστήμης και της ιστορίας. Τότε, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 20 χρόνια, με την τεράστια συζήτηση που έχει ανοίξει για την κατασκευή και διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news), το βιβλίο του θα ήταν περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Οι ποιητές μιλούν για την ποίηση

Τα βιβλία της σειράς περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα δοκίμια κορυφαίων ξένων ποιητών για την τέχνη της ποίησης, την περιπέτεια της γραφής, την αγάπη για τη γλώσσα και την απόλαυση της ανάγνωσης. Η επίσκεψη στο εργαστήρι των ποιητών, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των έσω τη φύση και τη λειτουργία του ποιητικού κειμένου, παρέχει μιαν εισαγωγή στην έννοια του λογοτεχνικού λόγου ουσιαστικότερη και αναγνωστικά πιο ευχάριστη από εκείνη των θεωρητικών της λογοτεχνίας.

 
ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.