[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Σχετικά με τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων μας στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ



Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την αντίθεσή του στην διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στη Σύγκλητο, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ιδρύματος και μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια.  

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου υλοποιεί ένα ακόμη αντιδραστικό μέτρο της κυβέρνησης. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, όταν καλούνταν οι Σύλλογοι να διενεργήσουν τις εκλογές με ενιαίο και πάλι ψηφοδέλτιο και δικαίωμα ψήφου σε όλους, ανεξάρτητα από το εάν είναι μέλη ή όχι των Συλλόγων. Με την πρόσφατη τροποποίηση του περσινού νόμου, οι Σύλλογοι παρακάμπτονται εντελώς στο όνομα της δήθεν ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητας των οργάνων. Οι ευθύνες για αυτό βαρύνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση (νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι), όσο και τις προηγούμενες (νόμοι Γιαννάκου – Διαμαντοπούλου).

Το χτύπημα αυτό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν είναι άσχετο από τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις αντεργατικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι ενισχύει περαιτέρω την πορεία του «Πανεπιστημίου ΑΕ». Ενός «δημόσιου» τριτοβάθμιου ιδρύματος τόσο υποχρηματοδούμενο και υποταγμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που για να λειτουργήσει θα περιμένει ή θα εκλιπαρεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους μεγάλους ή μικρότερους επιχειρηματικούς ομίλους και οργανισμούς.

Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο δε χωράει συνδικαλιστικό κίνημα, σωματείο, απεργία.

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο εκπροσώπησής τους στα όργανα διοίκησης υπηρετούν το στόχο για ένα κίνημα αφοπλισμένο, χειροκροτητή και συμμέτοχο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και όλη η κουβέντα που γίνεται για «να φύγουν τα κόμματα και οι παρατάξεις από τα ιδρύματα».

Δεν μπορεί τη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων μας να την αναλαμβάνουν οι διοικήσεις.  Ο ρόλος των εκπροσώπων είναι ν’ αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να υπερασπίζονται τα συμφέροντα φοιτητών κι εργαζομένων, να ενημερώνουν και να λογοδοτούν στα συνδικαλιστικά τους όργανα, να υλοποιούν τις αποφάσεις των οργάνων αυτών, να συμβάλλουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσα κι έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων. Η διαδικασία που ορίζει ο «καινούριος» νόμος διασφαλίζει ακριβώς το αντίθετο: Κάνει την εκπροσώπηση ατομική υπόθεση μακριά από τα συλλογικά όργανα.

Το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων και των φοιτητών στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, δε χωρούν καμία αμφισβήτηση ή διαπραγμάτευση.

Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους παρέμβαση των διοικήσεων στη δομή και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Μέσα από τους συλλόγους μας οργανώνουμε την πάλη ενάντια στο πανεπιστήμιο της αγοράς που με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν εξασφαλίζει κανένα μορφωτικό και εργασιακό δικαίωμα.

 

Το ΔΣ

Attachment: Για την διαδικασία εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.doc
Description: MS-Word document



ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.