[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στον κ. Κ. Τάσση



ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στον κ. Κ. Τάσση

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: Γραμματεία Πρυτανείας

 

 


Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στον κ. Κ. Τάσση.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον  Δρ. Κωνσταντίνο Τάσση, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.9 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του εξαιρετικά ανταγωνιστικού προγράμματος  "Consolidator Grant" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την υλοποίηση του πρωτοποριακού πειράματος PASIPHAE (http://pasiphae.science). Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της Αριστείας των καθηγητών του Τμήματος, και του Πανεπιστημίου εν γένει, και μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.

Το πείραμα PASIPHAE στοχεύει στη μέτρηση, με την μεγαλύτερη ακρίβεια που έχει επιτευχθεί ποτέ, της πόλωσης του φωτός εκατομμυρίων άστρων του Γαλαξία μας. Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί, υπό το συντονισμό του κ. Τάσση, διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει, εκτός της ομάδας Αστροφυσικής της Κρήτης, το Caltech των ΗΠΑ, το South African Astronomical Observatory της Νοτίου Αφρικής, το Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics στην Ινδία, και το University of Oslo sτη Νορβηγία.  Οι παρατηρήσεις θα λάβουν χώρα στην Κρήτη, στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα, και στο Σάδερλαντ της Νοτίου Αφρικής. Για τις παρατηρήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα ακριβέστερα αστρονομικά πολωσίμετρα στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή ειδικά για τα Αστεροσκοπεία του Σκίνακα και του Σάδερλαντ.

Οι πρωτοποριακές αυτές μετρήσεις θα επιτρέψουν τον καθορισμό της τριδιάστατης δομής του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές του ουρανού όπου μπορούν να αναζητηθεί, στο αρχέγονο φως της Μεγάλης Έκρηξης, το αποτύπωμα των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος.
 
Η κατασκευή των πολωσιμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν στο πείραμα χρηματοδοτήθηκε από το   Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Infosys στην Ινδία, το National Equipment Program της Νοτίου Αφρικής και το National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα επιτρέψει την πραγματοποίηση και την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παγκοσμίως ανταγωνιστική έρευνα αιχμής στην Κοσμολογία.

Θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους όλων των συναδέλφων του Τμήματος Φυσικής, τις ευχές μου στον κ. Τάσση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ι. Παπαδάκης
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής




ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.