[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Η Διοίκηση του ΠΘ πετάει στο δρόμο συμβασιούχους συναδέλφους στην καθαριότηταΟι διοικητικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφαρμόζοντας πιστά την αντεργατική νομοθεσία που χτίστηκε με τα μνημόνια και τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των εργοδοτικών οργανώσεων, προκήρυξαν διαγωνισμό για να δώσουν σε εργολάβο την καθαριότητα του Ιδρύματος.

Παραβλέποντας το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, παραχωρούν σε ιδιώτες εργολάβους την καθαριότητα επεκτείνοντας τις δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας και μέσα στο Πανεπιστήμιο. 

Αν κοιτάξετε μάλιστα την προκήρυξη  ιδιαίτερα στη σελίδα 48, τις καθαρίστριες τις θέλουν άγαμες και κάτω από 25 ετών προφανώς για πιο φτηνές και χωρίς την αγωνιστική εμπειρία που διαθέτουν οι τωρινές καθαρίστριες που είναι  συνδικαλισμένες και διεκδικούν εδώ και χρόνια το δίκιο τους για μια ζωή ανθρώπινη και αξιοπρεπή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Επιπλέον έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α. Η προκήρυξη βγήκε για τα κτήρια του Βόλου και το κτήριο Κατσίγρα, αναφέρει 26 άτομα ενώ μέχρι σήμερα εργάζονται 29 καθαρίστριες σε αυτά (28 Βόλος + 1 Κατσίγρα).
β. Όταν χρειάζεται κάποια άδεια ασθενείας επιβαρύνεται η άλλη καθαρίστρια του κτηρίου και με τη δική της δουλειά, δηλαδή δεν προσλαμβάνουν αντικαταστάτρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διστάζουν να πάρουν ακόμα και τη νόμιμη άδεια γιατρού για να μην επιβαρυνθεί η συναδέλφισσά τους.
γ. Παρά το ότι ο όγκος των φοιτητών μεγαλώνει διαρκώς συνεπώς και ο όγκος της εργασίας τους αυξάνεται, όχι μόνο δεν διατηρούν το πλήθος των καθαριστριών που ήδη υπάρχει αλλά θέλουν να τις μειώσουν.
δ. Ο εργολάβος θα φέρει καινούργια άτομα γιατί πολύ απλά, καμία δεν είναι κάτω των 25 ετών, και θα διώξει εργαζόμενες που μπαίνουν στα γραφεία του προσωπικού επί χρόνια και στα οποία το προσωπικό έχει εμπιστοσύνη.

Αυτή είναι η «Νέα Εποχή» του τέλους των μνημονίων και της «Δίκαιης Ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Κέρδη για τους επιχειρηματίες και φτηνοί, ευέλικτοι, αναλώσιμοι και υποταγμένοι εργαζόμενοι που θα τους ξεζουμίζουν μέχρι να τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, για να προσλάβουν τα επόμενα θύματα προς εκμετάλλευση. Ουσιαστικά μιά εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση έχει συνδιαμορφώσει μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες που τις πετούν ξεδιάντροπα στο δρόμο μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο, αλλά αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Η πολιτική των Πανεπιστημίων ΑΕ απαιτεί να επεκταθεί αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας και πέρα από τους τομείς της καθαριότητας ή της φύλαξης.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο κάθε σύλλογο και φορέα του Ιδρύματος, κάθε νέο και νέα να αντιδράσουν να μην επιτρέψουν το προχώρημα αυτών των απάνθρωπων σχεδίων.

Θα πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων και να πάρουν θέση. Να γίνουν συνελεύσεις και να οργανωθούν κοινές συνεντεύξεις τύπου, διαμαρτυρίες προς την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο κλπ

Έχουμε τη δύναμη και είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να περάσει αυτή η βαρβαρότητα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, αύξηση των κρατικών δαπανών για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων, να φύγουν οι επιχειρηματίες από τα Πανεπιστήμια, καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Παν/μίου Θεσσαλίας


Η ανακοίνωση σε pdf: http://upload.users.uth.gr/files/DS_SDP_Kathariotita.pdf
ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.