[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

FW: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Βηματίζοντας προς τα πίσω.

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ και  το Υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενη τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του Κορωναιού (COVID-19), με διαδικασίες FAST TRACK κατέθεσε για «διαβούλευση» το νέο νομοσχέδιο για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Καλώντας τους πολίτες στα μέσα Μαρτίου να παραμείνουν στα σπίτια τους, με το σλόγκαν «Μένουμε Σπίτι»  στις 22 Απριλίου καταθέτει σχέδιο νόμου προς διαβούλευση που καταπατεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, φοιτητών και γενικότερα των μελών της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στην εκπαίδευση .

Είναι ένα αυταρχικό αναχρονιστικό νομοθέτημα που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, με αντιεκπαιδευτικές-αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις (αναγραφή της διαγωγής στον τίτλο σπουδών, δίνοντας εκ νέου βάρος στην τιμωρία με πολυήμερες αποβολές, αποκλείει την εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών, αποφοίτων των ΓΕΛ, στα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια) βάζοντας έτσι εμπόδια στην μόρφωση της νέας γενιάς και  δυσκολεύει την πρόσβαση στην μεταλυκειακή και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετά την κατάργηση του ασύλου, την ισοτιμία των πτυχίων των Κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μέσω  αξιολόγησης, παρεμβαίνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ρυθμίσεις  αντιακαδημαϊκές, που περιορίζουν την δημοκρατία.

Συγκεκριμένα:

  1. Στο όνομα της εξωστρέφειας, θεσμοθετεί την δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στοχεύοντας έτσι στο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, στον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, της δωρεάν εκπαίδευσης και του δημόσιου χαρακτήρα του.

 

  1. Με τις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές στην Ανώτατη Εκπαίδευση  βάζουν καπέλο ακαδημαϊκό στα κριτήρια για τις μετεγγραφές, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν κοινωνικά κριτήρια.  Φοιτητής δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή εάν έχει 2750 μόρια εισαγωγής λιγότερα από τα μόρια που έχουν επιτευχθεί στο Τμήμα που επιθυμεί να μετεγγραφεί. Με αυτές τις ρυθμίσεις περιορίζει και δυσκολεύει τις μετεγγραφές σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης,  ύφεσης, ανεργίας και απολύσεων.

 

  1. Χωρίς διάλογο η Κυβέρνηση παρεμβαίνει και αλλάζει την διαδικασία εκλογής των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων καταργώντας την συμμετοχή των εργαζομένων (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, Διοικητικό Προσωπικό) και φοιτητών. Η δημοκρατία και η συμμετοχή αντιμετωπίζεται ως εχθρός από τους “Αρίστους” της Κυβέρνησης, όπως και από την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, που ως λαγός είχε προτείνει το ίδιο στις 30-10-2019.

Και ενώ πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την καταπολέμηση της πανδημίας με την κυβέρνηση να τους “χειροκροτεί” ως ήρωες για το έργο τους, ταυτόχρονα δεν τους θεωρεί “ικανούς” να συμμετέχουν στην ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών.

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

 

 

 

Για την Ανεξάρτητη Ενωτική  Παρέμβαση

 

Τα μέλη του Κ.Σ. ΟΔΠΤΕ

 

 

      ·         Αλεξάνδρα Παλαιού  (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

·         Ανδρέας Βασιλάκης   (Πανεπιστήμιο Πάτρας)

·         Θοδωρής Χατζηπαύλου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας)

 

 

 

 

Attachment: το νέο νομοσχέδιο για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.docx
Description: application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.