[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Ενημέρωση για κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας



ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: ΚΥΥΤΠΕ




Παρατηρήθηκε ότι αριθμός χρηστών της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέλαβε κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Σας υπενθυμίζουμε γενικότερους κανόνες καλής πρακτικής που θα πρέπει να ακολουθούνται για την αποφυγή προβλημάτων:

- Όταν λαμβάνετε email από άγνωστο αποστολέα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγετε να πατάτε τους συνδέσμους και να ανοίγετε συνημμένα αρχεία που περιλαμβάνουν. Ειδικά στις περιπτώσεις που η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα αφορά σε άγνωστο σε εσάς οργανισμό ή παραπέμπει σε χώρα προέλευσης που δεν έχετε επαφές.

-Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία μας (όνομα χρήστη ή κωδικό πρόσβασης) στην ιστοσελίδα για την οποία υπάρχει σύνδεσμος (link) στο παραπλανητικό μήνυμα.

-Αν έχετε ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία σας (κωδικό πρόσβασης) σε σελίδα που υποψιάζεστε ότι αφορά σε phishing θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγή του κωδικού σας.

-Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θα στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο να ζητά από χρήστες να κοινοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης τους ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε κάποια ιστοσελίδα.

-Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία μας (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) σε ιστοσελίδες για τις οποίες υπάρχει σύνδεσμος σε κακόβουλα παραπλανητικά μηνύματα.

-Φροντίστε ώστε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε να είναι ενημερωμένο γιατί παλαιότερες εκδόσεις του πιθανόν να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης.

-Κάνοντας έλεγχο στην γραμμή κατάστασης του προγράμματος περιήγησης ή τοποθετώντας τον κέρσορα χωρίς να κάνετε κλικ πάνω από τον σύνδεσμο
(link) θα μπορέσετε να δείτε την διεύθυνση της ιστοσελίδας που θα επισκεφθείτε αν τον επιλέξετε

-Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τέτοια μηνύματα, τα οποία εντάσσονται στη λογική των παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing και όταν αντιληφθείτε ότι κάποιο μήνυμα ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να το διαγράφετε

-Στην κεντρική υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λειτουργεί μηχανισμός προστασίας από την ενοχλητική και κακόβουλη αλληλογραφία αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τέτοια μηνύματα καταφέρνουν να διαφύγουν του εντοπισμού και καταλήγουν στις θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://ict.uoc.gr/images/Files/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-account-email.pdf

Εκ μέρους του ΚΥΥΤΠΕ




ΛΙΣΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.