Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΚ ότι δημοσιεύθηκε η αναφορά προόδου των Προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ για το έτος 2023. Σε αυτήν την έκδοση, συμπεριλαμβάνονται μόνο οι δημοσιεύσεις που υποστηρίζονται από τις συμφωνίες απαλλαγής και έκπτωσης, καθώς οι δημοσιεύσεις από τα συμμετοχικά προγράμματα προστίθενται σε μετέπειτα στάδιο.
Δείτε την αναφορά για το έτος 2023.
Η αναφορά είναι δυναμική και η/ο καθεμία/νας μπορεί να πλοηγηθεί και να δει τις δημοσιεύσεις του ιδρυματός της/ου.
Το 2023 καλύφθηκαν 1.589 δημοσιεύσεις από τα Προγράμματα Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ, οπότε σημειώνεται αύξηση κατά 171% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων σε πολλούς εκδότες, όπως οι Cambridge University Press, Oxford University Press και Elsevier, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση που υπήρξε σε κάποιους πολύ γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ιδιαίτερα στον Springer, τον Wiley και την IEEE.
Οι δημοσιεύσεις κατανέμονται σε διάφορες θεματικές ενότητες, με τις Επιστήμες Υγείας να επικρατούν και πάλι. Τα Υβριδικά περιοδικά εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν καλύπτοντας το 86,8% των δημοσιεύσεων, ενώ η άδεια CC BY παραμένει η πιο συνηθισμένη, αν και με χαμηλότερο ποσοστό φέτος (66,7%, σε σχέση με το 74,1% του 2022). Όσον αφορά τους τύπους των δημοσιεύσεων, το ερευνητικό άρθρο (research article) παραμένει ο πιο κοινός τύπος εργασίας.
Στα προγράμματα πλήρους απαλλαγής κόστους το όριο αριθμού δημοσιεύσεων υπερκαλύφθηκε στην περίπτωση του SpringerNature,καλύφθηκε σε ποσοστό 79% στον Wiley, κατά 96% στον DeGruyter και κατά 63% στη Royal Society of Chemistry.
Και φέτος συμμετείχαν 33 Ιδρύματα-Μέλη του ΣΕΑΒ (ίδιος αριθμός Ιδρυμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), με γενικά αυξητικές τάσεις στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε καθένα από αυτά.
Είναι αξιοπρόσεκτη η μεγάλη αύξηση στις δημοσιεύσεις που προέρχονταν από ορισμένα Ιδρύματα της περιφέρειας (υπερδιπλασιάστηκαν οι δημοσιεύσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία των βιβλιοθηκών-μελών του Συνδέσμου στη διάδοση των προγραμμάτων ΑΠ και την ισότιμη στήριξη που προσφέρει ο ΣΕΑΒ σε ολόκληρο τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη.